6 Temmuz 2008

ayben- sensin o (inceleme)


Sonunda Ayben'in "sensin o" albümünü dinleyebildim..Sonuç -çıkmasını 4 gözle beklediğim diğer albümler gibi- hayalkırıklığı oldu..Sorun bende mi bilmem..4/5 yıldır çıkması beklenen bir albüm olması nedeniyle beklentilerim üst düzeydeydi..Ama bırakın beklentilerimi karşılamayı,vasatı aşamayan bir albüm vardı karşımda...

Öncelikle albümün ismi "sensin o" son derece ucuz durmuş..İlkokulda cevap veremediğimiz sataşmadan sonra kullanırdık biz bunu..O da bizle büyüyüp albüm ismine terfi etmiş heralde(Ama bunada şükür.."benim adım ayben" veya "korkun benden"de olabilirdi)..
Diğer konu albüm kapağı..Ayben'i siyah saçlarla kulağında acaip bir kulaklıkla poz verirken görüyoruz..yanında da pozuyla uyumlu bir fontla(çakma amerikan) ismi yazıyor..orada ayben yazdığını okumasam-ki zaten hemen okunamıyor- bu kızın Ayben olduğunu anlayamayacağım..halbuki ne kadar hanım hanımcıktı eski haliyle(bkz)..

Gelelim şarkılara.."günlerim ağlak" dissinin sözleri değiştirilerek yapılmış "gözlerim ağlak" şarkısı güzel olmuş(sözleri de bayaa çarpıcı)..cem karaca'dan cover "rap rap"de fena değil..birazda "red-kit","benim o" ve fuat'ın hatrına "çıkmaz sokak"...Diğerleri?Tam anlamıyla "felaket"..

Aybeni birkaç şarkısını dinleyenlerin bile öğrendiği söz öbekleri ile bezeli tüm şarkılar..Sözlerin ayben'den çıktığı belli..bir kaçı dışında hepsi boş ve anlamsız..Bu sefer beatlerde kurtaramıyor..Hatta güzel olabilecek şarkıların içine ediyor..rap ve rock soundu birleştirilmeye çalışıldığı için fazla gürültülü olmuş..Sözleri anlayabilmek (o kadar gürültü içinden seçmek zor) için epey kasmak lazım ayrıca..
Örneğin "dişi köpek" şarkısı..live performansıyla bile en iyi türkçe rap şarkılarının arasına girmişken albümde beat yüzünden berbat olmuş..Anlamadığım nokta "dişi köpek" 3 senelik şarkı..beat ise yumurta kapıya dayanınca çıkmış gibi..konserdeki beatle kullanılsa bile olacak..niye bu kadar zorlanmış anlayamadım..beat-maker'ın(sanırım roka) hırsına kurban gitmiş parça..
Yapılan featlere girmiyorum bile..Fuat dışında hepsi stüdyoya girmek için girmiş..dikkat ederseniz "heralde" filan demiyorum..çok belli çünkü..

Sonuç olarak kötü bir albüm olmuş..sadece "günlerim ağlak" dissinden aldığım hazzın yarısını almadım..Ayben ne kadar "içime sinen bir albüm" desede -belli ki- sinmemiş..Rapin eski tüfeği(ayrıca genç semih'i)nden daha "sıkı" bir albüm beklerdim..
(bkz.olmamış diyor ve kendisine 10 üzerinden 3 veriyoruz)

Not:ilk eleştiri yazım..lütfen sert vurmayın :)..

BİTERKEN samantha mumba-always come back to your love DENEN KÜLÜSTÜR PARÇA ÇALIYORDU..