8 Temmuz 2009

Tekerleme Kandırmacası?

Bir zamanlar "Türk halkının yaklaşık %50'sinin psikolojik sorunları var" diye bir haber okumuştum..Şu günlerde yaşanan tartışmaları, tecavüz olaylarını, cinayetleri vs. gördükçe bu araştırmaya hak vermemek elde değil (az bile)..Peki bu kadar sorunlu bir millet olmamızın sebebi ne? Araştırmacı yazarınız olarak bu konu üzerinde çalıştım bugün..Ünlü psikoloji bilimcilerleri ile iletişime geçtim, onlarca kitap karıştırdım, hatta derin devlet liderleri ile konuştum..Sonuçta bazı gizli belgelere ulaştım..Aslında sebep çok basit(miş)..Siz hala anlayamadınız mı? O zaman hep beraber çocukluğumuza dönelim..Ve tekerleme ya da ninni denilen kafiye üzerine kurulmuş metinleri inceleyelim...

Dandini Dandini Dastana:Buyrun...Dakika bir gol bir..Bu ninni ile uyuan çocuk psikopat da olur hayvan düşmanı da..Çocuğa öğretilen ilk şey "danalar kötüdür, onları gördüğün yerde döv-kov" çünkü...Hayır dana azıcık yese ne olacak? Sonra bu çocuk köpeklere-kedilere işkence etmeye kalkınca pişkin pişkin "ayy bana hiç çekmemiş, niye böyle oldu" de...Anlaşılır gibi değil...(hayır bu yazıda sinirlenmeyeceğim hayııır)

Dandini Dandini Danalı Bebek: "Dandini dandini dastana" az gelmiş olacak ki bir ruh hastası bunu yazmış..Aynı melodi üzerine aynı hece ölçüsü var..Ve bu topu topu 4 satır çok büyük bir devamlılık hatası içeriyor..İlk satırlarda şebek olan ebebeynler son satırda birden eşşeğe dönüşüyor..Koskoca Stephen Hawking'in açıklayamadığı bu durumu küçük çocuklar nasıl anlasın? Çocuk ninnilere bile bile güvenemiyorsa kime güvensin? Danalı bebek ne demek ayrıca..Bu ninniyi duyan çocuğun psikolojisi bozulmasın da kiminki bozulsun? Bir kafiye uğruna binlerce çocuğun psikolojisi ile oynamak insanlığa sığar mı?

Komşu komşu: Alın size bir de tekerleme..Çocukluk yıllarımızda ilk öğretilen tekerlemedir..Peki daha önce hiç sözlerine dikkat ettiniz mi? Şimdi içinizden dikkatle birkez daha okuyun..Evet..Çocuklarımıza bir umursamazlık, bir haklarını savunmama durumu yüklenmeye çalışılıyor.."Amaan boşver hacı suya düştü, inek içti, yandı da bitti de kül oldu..sittin sene uğraşsan bulamazsın o kolyeyi salla gitsin" deniliyor..Biz de bu yalanları mal gibi yutuyoruz..Sonra neden böyle umursamaz olduk diye dert yanıyoruz..UMURSAMAZ OLURUZ TABİİ..Bir nesil bu vahim tekerleme ile büyüdü..Ayrıca tekerlemenin içinde dağlardaki ormanlarımız yakılıyor, baltalar tarafından ağaçlarımız kesiliyor söz etmiyoruz..Buradan Sezen Aksu'ya, Kayahan'a sesleniyorum..Gelecek neslin akıl sağlığı için bu tekerlemeyi tamamlayın..Ne bileyim dağa araştırma ekibi gönderilsin, kolye uzun araştırmalar sonucu bulunsun, ormanlarımızı yakan eşşoğlueşşekler yakalansın, hırsızlık suçundan kedi hapise atılsın..Küçük çocuklara "adalet her zaman yerini bulur" düşüncesi aşılansın...Fena mı olur??

O piti piti: Off off of...Arkadaşlık bağlarını baltalayan bir tekerleme daha karşınızda işte..Ne deniliyor; "biz size geldik bitlendik"..Yani biraz daha açarsak "bir daha size gelmem bitlendim sizin yüzünüzden, Allah belanızı versin"..Bunu duyan çocuk bir daha arkadaşına gitmek ister mi hiç? Halbuki "biz size geldik çook hoş vakit geçirdik, yalnız şimdi biraz kaşınmaya başladım her ihtimale karşı senle bir hamama gidelim" dense...Hem arkadaşlık ilişkileri zedelenmez hem de temizlik alışkanlığı aşılanır..

Mustafa Mısırkafa: En pis tekerleme bu işte..Çocukluğumu hatırlıyorum da...2 gün kendime gelememiştim...Bu Mustafa niye dama çıktı (ki benim duyduğum bu "çıkma" versiyonu değildi) , eşekle evlenilebilir mi, ben kimim, dünya neden böyle? gibi sorular sormuştum..Hatta bu tekerlemeyi duyan Mustafa isimli bir arkadaş "benim adımda Mustafa ben de eşekle evleneceem" diye üzülüp ağlamıştı..ya yaa...

6 kere 6: Bu tekerleme ile çarpım işlemi ezberlemeye kalkan çocuğun insanları sevmesini beklemiyorsunuzdur herhalde.."Ne bıyıksız mı kalmış babam..Bıyığını çöpçüler mi almış..Vicdansızlaaar" diye çöpçülere karşı bir kin ile büyüyecek çocuk..Çevresini de temiz tutmayacak..Olur olmadık yere "bıyık" atmaya kalkacak...Sorarım size..Bir çarpma işlemi için bir neslin geleceği ile oynamak fazla değil mi?

El el epelek: Sözlerini bulurken bile zorlandım..huhh..Sizce bu tekerlemeyi yorumlayabilir miyiz? Tabii ki hayır..Sadece küçük beyinlerin aklını karıştırmak için dış güçler tarafından(!) yazılmış anlamsız kelimeler bütünü..Kesin Amerikanın işi...Aynı şeyi "fışfış kayıkçı" için söylemek de mümkün..Yoksa kayıkçının küreği-hop hop atan yüreği-akşama olan fincan böreği ne alaka? Bence senarist fış fış kayıkçı'yı 3-4 sayfa yazmış...Ve bu yüreği-küreği-böreği mantık çerçevesi içinde birbirine bağlamış..Ama yapımcı adam "bu hali çok uzun...zaten reytingler de kötü" diyerek cımbızla bu 3 satırı çekmiş..Yoksa bu saçmalığı kim yazar-kim söyler ki?..

Portakalı Soydum: Çocukları yalan söylemeye özendiren bir tekerleme daha..RTUK Aşk-ı Memnu ile uğraşacağına bu tekerleme ile uğraşsın (ya da MEB..kimin alanına giriyosa o uğraşsın)..Başa portakal konunca niye yalan söyleniyor ki? Ne gibi bir yararı oluyor sana karşı..Ya da ne diye yalan uyduruyosun? "Yok portakal değil elma o" falan mı diyorsun? Sen nasıl bir ruh hastasısın? Hayret birşey...

SONUÇ:Gördüğünüz gibi psikolojisini bozan en büyük sebep çocukken öğrendiğimiz-benimsediğimiz tekerlemeler-ninniler (bu arada ne çok psikoloji kelimesi geçti bu yazıda)..Onlar olmasa bu kadar fazla sorunumuz olmayacak..Belki Şirinleri bile göreceğiz...Gelin çocuklarımızı bu tekerlemelerle (ninnilerle) büyütmeyelim..Daha bilimsel-mantıksal ninniler besteleyelim, onlarla büyüsünler..Ya da besteleme işini boşverin..Kendi kendilerine uyusunlar..Bir de onlarlar mı uğraşacaz halla halla?

Biterken Green Day - Christian's Inferno çalıyordu..Kendinize iyi bakın efendim :)